Indexmedica
Fair Play zertifikate ISO zertifikate Solida Firma zertifikate GCR
1
2
3

Kontakt mer

Vi pratar på svenska
+48 570 887 575

Skype:My status

office@indexmedica.eu

Polski English Deutsch Italian Norwegian Iceland Denmark
Specialerbjudanden
Nyheter
Kvalitetspolicy
Behandling
Garantier
Kontakt

FAQ

FAQ sektioner:

Krona

Vad är en krona?

Kronor är ett perfekt sätt att bygga tänder som har brutits eller har försvagats av röta eller en mycket stor fyllning. Kronan passar rätt över den återstående delen av tanden vilket gör den stark och har formen av en naturlig tand.

 

Varför behöver jag en krona?

Här följer ett antal anledningar. Till exempel:

  • tanden har försvagats av en mycket stor fyllning
  • du kanske har missfärgade fyllningar och vill förbättra utseendet på tanden
  • du kanske har en rotfylld tand och en krona skyddar den ytterligare
  • du kanske råkat ut för en olycka och skadat tanden
  • en krona kan utgöra en ersättning och stöd i en brygga

 

 

Vad är en krona gjord av?

En krona kan vara gjord av olika material. Här är några av varianterna:

  • Porslin ovanpå vanlig metall: detta är vad de flesta kronor är gjorda av. En metallbas varpå lager av porslin är lagda utanpå. God hållbarhet och bra utseende (metallen är inte synlig).
  • Hel porslinskrona (t.ex. Zirconium krona - PROCERA eller LAVA): dessa kronor är mycket hållbara och ser helt naturliga ut. Dessa är av hög kvalitet och mycket hållbart samt har ett bra utseende.
  • Konventionella porslinskronor och komposit: konventionellt porslin (t.ex. EMPRESS) och komposit material kan ibland se mest naturliga ut. Men dessa kronor är inte så hållbara som metall eller Zirconiumkronor.
  • Porslin ovanpå titan: dessa kronor ser mycket naturliga ut, har lång hållbarhet och används vanligtvis på implantat.
  • Ädelmetall (t.ex. guld): dessa kronor är mycket hållbara och starka men används oftast bak I munnen där de inte är synliga.

 

 

Hur prepareras tanden för en krona?

Tandläkaren kommer att förbereda tanden för den ideala formen åt kronan. Detta innebär att man tar bort det mesta av den yttre ytan och lämnar kvar en stark inre "kärna". Storleken på den borttagna tanden kommer att vara detsamma som tjockleken på kronan som skall monteras. När tanden är formad kommer tandläkaren ta ett avtryck av den preparerade tanden och den motsatta käken för att få ett bettavtryck. Bettavtrycken kommer att ges till en tandtekniker som tillsammans med annan information tillverkar kronan.

 

Vilka gör kronan?

Bettavtryck samt info av skuggan över dina tänder kommer att ges till tandtekniker som är skickliga på att göra kronor. De kommer att göra modeller av munnen och göra kronan på dessa så att man är säker på att kronan passar perfekt.

 

Syns det att jag har en krona?

Nej, kronan kommer att göras för att matcha dina övriga tänder exakt. Skuggan av de intilliggande tänderna kommer att registreras för att tillse att färgen ser naturlig ut och matchar de omgivande tänderna. En tillfällig krona, vanligtvis i plast, kommer att monteras och vara kvar tills den permanenta är klar. Dessa tillfälliga kronor är inte alltid helt perfekta men är på plats bara cirka två veckor.

 

Hur lång tid tar behandlingen?

Du måste göra minst två besök: den första för att förbereda, ta bettavtryck, mäta skuggor och montera en tillfällig krona och det andra besöket för att passa in den permanenta kronan.

 

Gör det ont att preparera en tand för en krona?

Nej, lokalbedövning används behandlingen känns ungefär som vid en vanlig fyllning. Om tanden sen inte har en nerv så behövs inte ens lokalbedövning.

 

Är kronor vid rotfyllning annorlunda?

Särskilda kronor användas när tanden är rotfylld. Den försvagade delen av tanden borras bort på samma nivå som tandköttet. Tandläkaren gör en pelare som passar in i rotkanalen. Denna kan antingen vara prefabricerad rostfritt stål, skräddarsydd av guld / titan eller glasfiber. Ena änden av inlägget är fastsatt i rotfyllningen och den andra änden håller kronan stadigt på plats.

 

Hur länge håller en krona?

Livslängden för en krona beror helt och hållet på skötseln av munnen. Kronan sig kan inte falla sönder men problem kan uppstå i kanten där kronan möter tanden. Det är därför mycket viktigt att hålla detta område lika rent som runt dina övriga tänder. Ordentligt omhändertagna kronor kommer att bestå i många år. Tandläkaren ger dig goda råd rörande detta.

 

Hur är kronan fastsatt I tanden?

När passform såväl som utseende av kronan har kontrollerats och godkänts av patienten så kommer den att sättas på plats med hjälp av ett speciellt dentalt cement. Detta cement utgör också en garanti för att hålla den stadigt på plats.

 

Kommer kronan att kännas annorlunda?

Eftersom formen av kronan ibland kommer att vara lite annorlunda från formen av ordinarie tand kan det kännas något annorlunda inledningsvis. Men inom några dagar har du vant dig och märker inget. Kronan kan också behöva finjusteras beträffande höjden men tandläkaren ser till att ordna till detta.

 Bryggor

Varför ersätta förlorade tänder?

Ditt utseende är den största anledningen. En annan är att den lucka som uppstår vid en saknad tand innebär ökad belastning på tänderna på vardera sidan. En klyfta kan också betyda att intilliggande tänder börjar luta ned i mellanrummet och därmed förändra ditt bett. Detta kan sedan leda till att mat packas ner i mellanrummet vilket leder till tandröta och problem med tandköttet.

 

Hur ersätts förlorade tänder?

Det beror på antalet tänder som saknas och i munnen de befinner sig och övrig tandställning påverkar också. Det finns två huvudsakliga sätt att ersätta saknade tänder. Den första är med en avtagbar falsk tand eller tänder d.v.s. en partiell protes. Den andra är med en fast brygga. En brygga används vanligtvis om det inte är så många tänder som skall ersättas och att det finns intilliggande tänder som kan utgöra fästpunkt för bryggan.

 

Kan en brygga alltid användas för att ersätta förlorade tänder?

Ja, om du har tillräckligt starka tänder med bra benstöd och avståndet mellan tänderna inte är för långt. Din tandläkare kommer att hjälpa dig bestämma vilket som är det bästa sättet att ersätta tänder inom ramen för din budget.

 

Vad är bryggor gjorda av?

Broar är vanligen tillverkade av ädelmetall porslin. Ibland finns det även andra oädla metaller som används i basen för att minska kostnaderna.

 

Är bryggor dyra?

Även om en bro kan tyckas dyrt kommer den att fungera i många år. Den kommer också att förbättra ditt utseende och bett. En brygga kräver en betydande skicklighet av tandläkare såväl som tandtekniker och man kan nästan likna dessa vid handgjorda smycken Kostnaderna för bryggan är avhängig det material som används.

 

Hur skall jag sköta min brygga?

Du måste rengöra din brygga varje dag för att förhindra problem som dålig andedräkt och tandköttsinflammation. Din tandläkare eller tandhygienist visar dig hur du sköter din brygga med exempelvis tandtråd på platser där en vanlig tandborste inte når.

 

Finns det andra metoder för att fixa konstgjorda tänder?

Det finns andra metoder som t.ex. en kombination av kronor och partiella proteser som kan hålla klämmorna utom synhåll. Det är ganska specialiserade proteser så bör rådgöra med din tandläkare om dem. Kom ihåg att det är lika viktigt att ta hand om dina tänder i munnen som det är att ersätta saknade sådana.

 

Finns det olika typer av bryggor?

Ja, det finns olika typer av bryggor som erfordrar olika fastsättningsmetoder. Din tandläkare kommer att välja det bästa alternativet beroende på din personliga situation.

 Fasader

Vad är fasader?

Fasader kan liknas vid falska naglar. De är laboratorietillverkade samt måttbeställda och mekaniskt är fastsatta i tanden.

 

Hur kommer mina tänder att se ut med fasader?

Fasader ger en utmärkt estetik eftersom labbet kan införliva naturliga egenskaper och defekter såsom särskilda fläckar eller färger vilket får det att se ut som en riktig tand fast bättre.

 

Vad är fördelen med fasader jämfört med traditionella fyllningar?

En avancerad teknik inom kosmetisk tandvård idag är limning av fasader i tunn porslin. De främsta fördelen är skönheten, hållbarhet och flexibilitet av materialet. Eftersom porslin inte missfärgas så förblir det fint under mycket lång tid. Dessutom tål tandköttet porslin väl, vilket minskar sannolikheten för att problem med tandköttet kommer att uppstå.

 

När bör jag skaffa fasader?

När du vill ha ett rakare och mer estetiskt tilltalande utseende på dina tänder, dölja gamla fyllningar samt vill uppvisa ett vackert leende.

 

Implantat

Vad är ett implantat?

Ett tandimplantat är en metallstav av titan som sätts in i käkbenet. Den används för att stödja en eller flera konstgjorda tänder. I praktiken kallas både konstgjorda tänder och dess stödpinne "implantat".

 

Är implantat säkert??

Implantat är en väletablerad metod sedan många år och c:a 90 procent av moderna implantat håller i minst 15 år.

 

Jag har kvar några av mina tänder men kan jag ändå ha implantat?

Ja, du kan få valfritt antal tänder ersätta med implantat d.v.s. allt från en enda tand till en komplett uppsättning.

 

Kan implantat alltid användas för att ersätta förlorade tänder?

Det beror på tillståndet i käken. Din tandläkare kommer att göra ett antal särskilda tester för att bedöma storleken och kvaliteten på käkbenet. Om det inte är tillräckligt bra så måste konstgjord benmassa tillsättas.

 

Gör det ont att sätta in implantat?

Placering av implantat kräver en liten operation. Detta sker under en mycket effektiv lokalbedövning. Du kommer inte känna någon smärta men kan känna ett visst obehag under veckan efter operationen. Detta beror vanligtvis på styngen efter operationen och den normala läkprocessen.

 

Kan jag få nya tänder omgående?

Nej implantat måste integrera med käkbenet efter att de har satts dit och detta tar minst 3-4 månader i underkäken samt 6 månader i överkäken. Om en, två eller tre tänder ersätts så kommer du att ha tillfälliga tänder under läkperioden. Men om du däremot har s.k. helprotes så kan du bära dessa under hela läkperioden när de väl har justerats efter operationen.

 

Vilka fabrikat använder vi och vilka garantier gäller?

Vi använder endast Nobel Biocare (Sverige) eller 3i (USA) implantat. I mars 2006 fick vi godkännande av den mest kända och största implantat producenten Nobel Biocare (Sverige). Detta var det första företag som placerade implantat för 40 år sedan och för en kontinuerlig utveckling av tekniken med implantat och är fortfarande marknadsledande. Nobel Biocares implantat har en 10-års garanti som gäller hos alla behöriga tandläkare vid kontor i världen. I april 2007 införde vi 3i system. Dessa implantat har en 5-års garanti som inte bara täcker fel i material eller mekaniska skador utan också förlust av implantatet. Denna garanti gäller också hos alla auktoriserade tandläkare världen över.

 

Hu lång tid tar behandlingen?

Vid första besöket cirka 7 dagar (helg ingår) och efter det så måste vi vänta i minst två månader för läkning. Patienten får en tillfällig protes eller använder sin egen protes under denna tid. Efter cirka 3-6 månader är det möjligt att komma för det andra besöket som tar 7 - 10 dagar (helger ingår). Under detta besök sätts kronor på implantaten och arbetet är därmed avslutat.

 

Varför är prisskillnaderna så stora I Europa?

Prisskillnaderna beror främst på två faktorer. För det första så är levnadsstandarden i ett land avgörande eftersom exempelvis Storbritannien, Irland och Sverige är en av de rikaste länderna i Europeiska Unionen och tandvården där mycket dyr. För det andra beror det på antalet utbildade tandläkare i ett land och det är allmänt känt att det finns färre tandläkare i Storbritannien än i Tyskland så därför är väntetiderna långa och priserna höga. Låt oss titta på ett exempel. För en tid sedan kom en mycket trevlig patient från Tyskland till vår klinik och hon ville ha de absolut dyraste tandkronorna (svenska PROCERA kronor). En sådan krona kostnader i München ca. 2000 - 2500 €. Samma krona kostar i vår klinik 500 €. För tio tandkronor skulle hon alltså få betala 20 000 € i München men bara 5000 € i vår klinik. Det som är intressant är det faktum att dessa tandkronor varken är tillverkade i Tyskland eller i Polen utan Sverige. Bearbetningen av dessa tandkronor är mycket komplicerad och tar ca. 20 arbetstimmar. Det innebär att tandläkaren i München tar 15 000 € mer än vi även fast vi gör en vinst på den. Detta exempel visar tydligt att priserna på tandvård även när du använder samma material kan skilja på flera hundra procent i länder som bara några hundra kilometer från varandra.

 

Är tänderna svåra att rengöra?

Rengöring runt tänder som är fästa vid implantat är inte svårare än rengöring av naturliga tänder. Det kan dock finnas områden som ger dig problem och du kommer att få instruktioner om hur du skall hantera detta.

 

Om jag har problem med tandköttet kommer jag även att ha det med implantat?

Ja, om du inte bryr dig om dem tillräckligt bra. Men om du håller dem rena och inte röker så kommer du inte att ha några problem.

 

Kan jag ta loss tänderna om de är fästa vid implantat?

De flesta konstgjorda tänder som är fästa vid implantat kan bara placeras och tas bort av tandläkaren. Men om du har fullständig tandprotes som är fäst vid implantat så kommer du att kunna ta ut dem för rengöring.

 

Syns det att jag har implantat?

Din tandläkare kommer att se till att implantaten inte kommer att synas under alla normala rörelser i mun och läppar. Du måste kunna se dem så att du kan rengöra dem ordentligt.

 

Har jag ett implantat för varje tand?

Nej, bara om du har en enda tand fäst vid implantatet. Normalt är det fem eller sex implantat som används för att sätta fast alla tänder i en käke, eftersom varje implantat vanligen kan stödja två tänder. För ett par tänder som saknas så kan två eller tre implantat användas.

 

Vad händer om jag får en smäll på käften?

Implantat och de tänder de stöder kan skadas genom en olycka på samma sätt som naturliga tänder. Men om tänderna är skadade och resterna finns kvar i benet då de kan vara svårare att ta bort än naturliga tänder skulle vara.

 

Vad händer om inte implantatet läks ihop med benet?

Detta händer mycket sällan. Om implantatet lossnar under läkningsperioden eller strax efter, så är det lätt ta bort och läkning sker på vanligt sätt. När käken har läkt kan ett annat implantat placeras där. Eller så kan tandläkaren göra en bro, med hjälp av implanterade falska tänder som har "tagit".

 

© 2007 - 2019, ul. Czapinskiego 2, 30-048 Krakow, Poland
 
spacer

Reklama w Internecie
Pozycjonowanie i AdWords

På vår webbplats använder vi cookies för att möjliggöra korrekt drift av portalen och anpassa innehållet till användarens behov. När som helst kan du ändra inställningarna för cookies så att de inte har sparats. Användning av den här webbplatsen utan användning av sådana förändringar, om cookie lagras. Läs mer.
Stäng Larma
 
Facebook
Kontakt